Huttenfestival – Terugblik en videoreportage

Vernieuwing geeft zoveel energie! Een mooie ervaring was het om directeur te zijn van de Stichting Huttenfestival. Dit Huttenfestival ontwikkelden we met een klein team van ’n pril idee tot geslaagd concept: 12 architecten, kunstenaars en designers werkten groots ondanks een klein budget. We kregen steun van tal van organisaties en bedrijven. Met een fraai resultaat.

Meer dan 3000 nieuwsgierigen kwamen naar dit voorheen verboden en ontoegankelijk terrein van de Spoorzone Tiburg. Een stevig netwerk van friends, overheden en sponsors maakte dit bouwfestijn tot een groot succes. We bouwden samen een tijdelijk dorp, en programmeerden er cultureel leven.

Met klein budget werd groots gewerkt; cross-overs maakten het interessant. De eerste bouwers van dit tijdelijke dorp waren ontwerpers als Piet Hein Eek, La Bolleur, Studio Boot en 2012Architecten, Onix architecten, Hilberink Bosch architecten plus de kunstenaars van het Observatorium, Frank Havermans en Bureau Detours uit Denemarken. Zij bouwden allemaal een eigen ‘hut’. Allochtone vrouwen van SEW kookten tijdens opbouw voor alle bouwers, in de hut-kantine van Piet Hein Eek. De Tilburgse wijk Wat-West leverde vrijwilligers voor het festival. Ook het Zuidelijk Toneel, Eelt en dansgroep La Melis sloten zich aan en creëerden leven op het terrein. Spontane optredens zoals van de Zeeuwse band ZinkZand brachten extra sfeer! Sociale Werkplaats Amarant bouwde mee en hielp uiteindelijk ook de productie tot het laatste moment van afbreken. Het Huttenfestival heeft laten zien wat er in de Spoorzone Tilburg allemaal mogelijk is.

Met Ruud Vreeman en Henk Vermeer (EY), Joanna van der Zanden (R’dam Design Prize) en Bart Thielen in de Raad van Toezicht gingen deuren open, en werd de kwaliteit bewaakt.

Het Huttenfestival haalde een hele pagina in de Volkskrant, Brabants Dagblad verhaalde meerdere keren erover en ook later verschenen tal van artikelen in diverse (internationale) vakbladen en online. Bekijk de videoreportage maar van Anne-Marie van Oosteren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Design, Projecten, zakelijke leiding en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Huttenfestival – Terugblik en videoreportage

  1. Inke Katoen zegt:

    Ik ging op 8 september naar het ‘hoogste punt feest’van het huttenfestival de Vlek in Tilburg, vanuit Den Bosch. Het was regenachtig weer. Nou niet ideaal voor een huttendorp, maar erg gezellig in De Vlek. Wat jullie gedaan hebben op zo’n verboden terrein in de marge van de samenleving is enorm inspirerend. Het filmpje / de terugblik wrijft dat nog eens onder de neus. Prachtig om ook het bouwen van die fabriek bijvoorbeeld te zien vorderen. Hulde aan Ellen en de vraag: in welk van de B5 komt het volgende huttenfestival?

  2. dank je wel Inke, leuk dat je bent gekomen vanuit Den Bosch en het huttenfestival hebt meegemaakt. Het was inderdaad een bijzondere locatie en de Gemeente Tilburg heeft ons er warm ontvangen. Den Bosch e.o.staat ook hoog op het verlanglijstje. We ronden nu 2011 af en verkennen in de komende weken een aantal mogelijk nieuwe locaties.
    Suggesties welkom, middelen ook 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s